2-tur qandli diabetni erta tashxislashning zamonaviy yondashuvlari (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2026)
2-tur qandli diabetni (T2DM) erta tashxislash uzoq muddatli asoratlarning oldini olish, prognozni yaxshilash va sog‘liqni saqlash tizimiga tushadigan yukni kamaytirish uchun muhim ahamiyatga ega. Diagnostik biomarkerlar, prognostik algoritmlar va noinvaziv skrining strategiyalaridagi so‘nggi yutuqlar xavf guruhiga kiruvchi shaxslarni yanada erta aniqlash imkonini beradi. Ushbu maqolada HbA1c chegaraviy ko‘rsatkichlari, glyukozani uzluksiz monitoring qilish, mashinaviy o‘qitish modellari hamda kombinatsiyalangan klinik-elektrokardiografik xavf stratifikatsiyasi kabi yangi diagnostik vositalar ko‘rib chiqiladi va tahlil qilinadi, shuningdek, ularning turli populyatsiyalarda sezgirligi, o‘ziga xosligi va amaliy qo‘llanish imkoniyatlari baholanadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, multimodal va algoritmik yondashuvlar an’anaviy och qoringa plazmadagi glyukoza miqdorini aniqlash yoki og‘iz orqali glyukozaga tolerantlik testi bilan solishtirganda yuqori prognostik samaradorlikka ega, biroq xarajat, foydalanish imkoniyati va standartlashtirish muammolari saqlanib qolmoqda. Tadqiqot prognostik modellar va yangi biomarkerlarni, ayniqsa yuqori xavf guruhlari uchun, muntazam skrining dasturlariga integratsiya qilishni tavsiya etadi.