Qo‘rquv va depressiya natijasida yuzaga keladigan ishemik yurak kasalligi bilan og‘rigan bemorlarda emotsional barqarorlik (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Ishemik yurak kasalligi bilan og‘rigan bemorlarda emotsional barqarorlik nafaqat psixologik xususiyat, balki kasallik kechishi, hayot sifati va yashab qolish darajasiga sezilarli ta’sir ko‘rsatishi mumkin bo‘lgan muhim resurs ham hisoblanadi. Psixologik yuklamaning ortib borishi va surunkali kasalliklar keng tarqalganini hisobga olganda, uni o‘rganish ayniqsa dolzarbdir. Emotsional barqarorlik ishemik yurak kasalligi kechishiga bevosita va bilvosita ta’sir ko‘rsatadi, xurujlar tez-tezligini kamaytiradi, davolash samaradorligini yaxshilaydi, asoratlar xavfini pasaytiradi va umumiy yashab qolish darajasini oshiradi. Emotsional jihatdan barqaror bemorlarda surunkali stress, xavotir va qo‘rquv darajasi pastroq bo‘ladi. Shuning uchun emotsional barqarorlikni rivojlantirish va saqlab turish yurak-qon tomir kasalliklarini kompleks davolashning ajralmas qismi sifatida qaralishi lozim.