Ichak mikrobiotasi jamiyatning ilmiy-texnologik evolyutsiyasi sharoitida inson immuniteti va ruhiy salomatligini shakllantirishning asosiy bo‘g‘ini sifatida (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Maqolada jadal ilmiy-texnologik evolyutsiya sharoitida ichak mikrobiotasi, immun tizimi va inson ruhiy salomatligi o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik ko‘rib chiqiladi. Texnologik rivojlanish, urbanizatsiya, ovqatlanishdagi o‘zgarishlar va surunkali stress ichak mikrobiotasining tarkibi hamda funksiyasiga qanday ta’sir ko‘rsatishi ko‘rsatiladi. Ushbu o‘zgarishlar immun va nerv regulyatsiyasiga ta’sir qilib, XXI asrda inson salomatligi uchun yangi muammolarni yuzaga keltiradi. Maqolada raqamlashtirish va ekologik o‘zgarishlar davrida inson va mikrobioma o‘zaro ta’sirining ijtimoiy-madaniy jihatlari ham ko‘rib chiqiladi.