Biznes-analitika tizimlari uchun samarali arxitekturaviy yondashuvlar (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada muammoga yo‘naltirilgan biznes-analitika (BI) tizimining arxitekturasi va uning asosiy komponentlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda BI yechimlarining samaradorligi ma’lumotlar oqimini to‘g‘ri boshqarish, metama’lumotlar qatlamini joriy etish, ETL jarayonlari hamda operatsion ma’lumotlar ombori (ODS)ni kiritishga bog‘liqligi ta’kidlanadi. QlikView, SAP BI va Microsoft Power BI arxitekturalarining afzalliklari va cheklovlarini aniqlash maqsadida qiyosiy tahlil o‘tkazildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, metama’lumotlar qatlamini integratsiya qilish, ma’lumotlar sifati va xavfsizligini ta’minlash, shuningdek, foydalanuvchi kirishi va ish yuklamasi muvozanatini optimallashtirish BI tizimi samaradorligini sezilarli darajada oshiradi. Maqola yakunida ma’lumotlar sifati, xavfsizlik, foydalanuvchilarni boshqarish, hisobot berish va yuklamani muvozanatlash darajalari bo‘yicha tuzilgan muammoga yo‘naltirilgan BI arxitekturasi modeli taklif etiladi.