Universitetlarning ta’lim faoliyatida sun’iy intellektdan foydalanish tahlili (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada universitetlarning ta’lim jarayonida sun’iy intellekt (SI) texnologiyalaridan foydalanish tahlil qilinadi. SIni joriy etishning asosiy afzalliklari, jumladan adaptiv ta’lim tizimlarini yaratish, avtomatlashtirilgan baholash va professor-o‘qituvchilar yuklamasini kamaytirish ko‘rib chiqiladi. Qozon universitetlari (QDAQU va QFU) misolida SI’dan o‘quv topshiriqlarini yaratish, ishlarni baholash, multimedia kontentini tayyorlash va loyihaviy faoliyatda foydalanishning amaliy jihatlari ko‘rsatiladi. Talabalar mustaqil ishda foydalanadigan raqamli vositalarga alohida e’tibor qaratiladi. Maqola yakunida SIni integratsiya qilish bilan bog‘liq xavflar va uning oliy ta’limdagi rivojlanish istiqbollari, jumladan davlat dasturlarini ishlab chiqish hamda professor-o‘qituvchilarni qayta tayyorlash zarurati muhokama qilinadi.