Postindustrial iqtisodiyot sharoitida innovatsion xizmatlarni rivojlantirish: Toshkent shahrida o‘tkazilgan jamoatchilik so‘rovi natijalari (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada postindustrial iqtisodiyotning muhim elementi sifatida Toshkent shahrida innovatsion xizmatlarning rivojlanishi va qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. Olti tuman bo‘yicha 270 nafar aholi o‘rtasida o‘tkazilgan sotsiologik so‘rov asosida raqamli to‘lov tizimlari, onlayn transport platformalari, elektron ta’lim vositalari va kovorking markazlari kabi innovatsion xizmatlardan foydalanish, xabardorlik va qoniqish darajasi o‘rganiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, to‘lov tizimlari (74%) va onlayn taksi xizmatlari (40%) eng keng qo‘llaniladigan xizmatlar hisoblanadi, elektron ta’lim va elektromobillarni quvvatlash xizmatlari esa yetarlicha rivojlanmagan. Asosiy to‘siqlar mutaxassislar yetishmasligi (40%), infratuzilmaning yetarli emasligi (28%), yuqori xarajatlar (27%) va aholining past xabardorligi (26%)dan iborat. Maqolada, shuningdek, O‘zbekiston taraqqiyoti xalqaro tajribalar (Estoniya, Hindiston va Kanada) bilan qiyoslanadi hamda postindustrial iqtisodiyot doirasida raqamli inklyuziyani kengaytirish va innovatsiyalarga asoslangan o‘sishni rag‘batlantirish bo‘yicha strategik tavsiyalar beriladi.