(untitled) (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada yurak-qon tomir kasalliklari xavfi yuqori bo‘lgan holat sifatida tavsiflanadigan Vellens sindromining klinik va diagnostik xususiyatlari tahlil qilinadi. Vellens sindromi yurakning chap qorinchasini qon bilan ta’minlaydigan oldingi tushuvchi arteriyaning kritik stenozi borligini ko‘rsatuvchi EKGdagi o‘ziga xos o‘zgarishlar bilan namoyon bo‘ladi. Aniqlanmagan Vellens sindromi miokard infarktiga olib kelishi mumkin. Ushbu ishda bemor anamnezi, laborator tekshiruvlar, EKG o‘zgarishlari va vizualizatsiya natijalarining bosqichma-bosqich tahlili keltirilgan. Miokardni saqlab qolish uchun invaziv muolajalarni qo‘llashni o‘z ichiga olgan Vellens sindromini o‘z vaqtida aniqlash va tegishli davolash strategiyalarining ahamiyatiga alohida e’tibor qaratiladi.