TUXUMDON APOPLEKSIYASI: PATOGENEZ, DIAGNOSTIKA VA DAVOLASH BO‘YICHA ZAMONAVIY TUSHUNCHALAR (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Tuxumdon apopleksiyasi tuxumdon to‘qimasining to‘satdan yorilishi va qorin bo‘shlig‘iga qon ketishi bilan tavsiflanadigan o‘tkir ginekologik holatdir. U reproduktiv yoshdagi ayollarda o‘tkir qorin sindromining asosiy sabablaridan biridir. Zamonaviy tadqiqotlar qon tomir, endokrin va mexanik tarkibiy qismlarni o‘z ichiga olgan ko‘p omilli patogenezni aniqlaydi. Ushbu maqolada tuxumdon apopleksiyasining patogenezi, klinik ko‘rinishlari, instrumental diagnostikasi va davolash strategiyalari haqidagi zamonaviy qarashlar keltirilgan. Qon ketish darajasi va bemorlarning reproduktiv niyatlariga asoslangan davolash yondashuvlariga alohida e’tibor qaratilgan.