Yatrogenik o‘tirg‘ich nervi shikastlanishi holatlarining klinik tahlili - A.N.Shaizakov; J.I.Sobirov; N.N.Khamidullayeva (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Tibbiy muolajalar davomida yuzaga keladigan periferik nervlarning yatrogenik shikastlanishlari zamonaviy klinik amaliyotda muhim muammo hisoblanadi. Eng ko‘p uchraydigan turi bo‘lgan o‘tirg‘ich nervining inyeksiyadan keyingi neyropatiyasi kuchli og‘riq, harakat funksiyasining buzilishi va uzoq davom etadigan tiklanish davri bilan tavsiflanadi. Ushbu tadqiqotning maqsadi ambulator bemorlarda aniqlangan yatrogenik o‘tirg‘ich nervi neyropatiyasi holatlarini tahlil qilishdan iborat bo‘ldi. Tadqiqotda 14 nafar bemor ishtirok etdi, ularda nevrologik baholash, ultratovush diagnostikasi va ENMG (elektroneyrografiya)ni o‘z ichiga olgan puxta klinik-instrumental tekshiruv o‘tkazildi. Erkaklar salmoqli darajada ustunligi (79%) hamda asosan chap tomonlama shikastlanish (71%) kuzatildi. Yetakchi belgilar turli darajadagi og‘riq va harakat buzilishlari bo‘ldi. Ushbu natijalar davolash samaradorligini oshirish uchun inyeksiyadan keyingi asoratlarning oldini olish va erta tashxis qo‘yish muhimligini ta’kidlaydi.
Keywords: yatrogenik shikastlanish; inyeksiyadan keyingi neyropatiya; o‘tirg‘ich nervi; og‘riq sindromi; periferik neyropatiya; ultratovush diagnostikasi; elektroneyrografiya