Rus va o‘zbek tillarida kasb nomlaridagi sotsiomadaniy transformatsiyalar - Shatova Irina Yuryevna (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Maqolada rus va o‘zbek tillarida kasb nomlariga ta’sir ko‘rsatuvchi sotsiomadaniy transformatsiyalar tahlil qilinadi. Unda ijtimoiy o‘zgarishlar, jumladan gender jihatlari va texnologik taraqqiyotning ta’siri tilda qanday aks etishi hamda kasbiy rollar haqidagi jamoatchilik tasavvurlarini qanday shakllantirishi ko‘rib chiqiladi. Kasb nomlarining evolyutsiyasi va ularning mavjud stereotiplarni bartaraf etishdagi salohiyatiga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqotda tilning ijtimoiy ongni shakllantirish vositasi sifatidagi ahamiyati ta’kidlanib, globallashuv va ijtimoiy tarmoqlarning kuchayib borayotgan ta’siri sharoitida kelgusidagi tadqiqotlar uchun istiqbolli yo‘nalishlar belgilab beriladi.
Keywords: Sotsiomadaniy transformatsiyalar; kasblar; gender jihatlari; til va jamiyat; stereotiplar; kasb nomlarining evolyutsiyasi; globallashuv; ijtimoiy media